Dieta dla psa alergika

Ostatnimi czas alergie przestały byś zarezerwowane dla świata ludzkiego, ponieważ coraz większa liczba zwierząt domowych reaguje uczuleniem na substancje lotne (kurz, pyłki roślin), pokarmowe (białko) lub stałe (nikiel, beton). Interesujące jest także to, że duży odsetek spośród wszystkich zachorowań stanowią alergie na składniki zawarte w pożywieniu. Poniżej znajdziesz kilka pożytecznych informacji dotyczących alergii u psów.

Zacznijmy od tego co w ogóle powoduje alergię. Przede wszystkim musimy sobie uświadomić, że nie istnieje jeden typ substancji uczulających, ponieważ już sama nazwa "alergeny" obejmuje szerokie spektrum różnego typu cząsteczek, które w mniejszym lub większym stopniu destabilizują reakcje systemu immunologicznego. Generalnie rzecz ujmując to za substancje bardziej uczulające uważa się te, które wywołują odczyn alergiczny u ponad połowy badanej populacji. Trzeba przyznać, że na pewno do substancji silnie alergennych należą białka, zarówno te roślinne, jak i te zwierzęce. Co ciekawe najmniej szkodliwa wydaje się w tym kontekście jagnięcina. Jeżeli natomiast chodzi o rośliny to silnie uczulające białko mogą zawierać strączkowe, pomidory, a także pszenica (gluten). Oprócz tego też wiele chemicznych dodatków i substancji konserwujących, tak powszechnie dziś stosowanych w przemyśle żywieniowym, sprzyja powstawaniu alergii.

Niestety, ale bardzo trudno jest dokładnie określić przyczyny powstania reakcji alergicznej, ponieważ jest to odpowiedź systemu immunologicznego na pojawienie się cząsteczek alergizujących. Warto jednak wiedzieć, że jej schemat polega na wytworzeniu przez organizm tzw. przeciwciał, które wiążą się z "przybyłymi" antygenami (cząsteczkami alergizującymi). Następnie, w wyniku tego rodzaju połączenia są różnego rodzaju stany zapalne, poczynając od zwykłego kataru, po grożący utratą życia wstrząs anafilaktyczny. Musimy być także świadomi, że bardzo często alergia występuje dopiero po długotrwałej ekspozycji na czynnik uczulający, czyli np. przy ciągłej obecności jednego składnika w diecie, o którym nie wiedziano, że nie sprzyja gospodarce danego organizmu. Dodatkowo do powstawania odczynu uczuleniowego może także przyczynić się zła kondycja jelit (np. spowodowana infekcją bakteryjną). Chodzi oto, że nieszczelna wyściółka śluzowa w jelicie powoduje przenikanie do krwi toksyn, a także drobin, będących pozostałościami po procesach metabolicznych i to właśnie one także są szkodliwe dla organizmu. Reasumując, możemy dojść do stwierdzenia, że alergia na pewien określony czynnik nie musi być wrodzona i może ujawnić się w późniejszym wieku.